Guvernul politizează sistemul de învăţământ

OLYMPUS DIGITAL CAMERAAş vrea să atrag atenţia cu ceea ce se întâmplă în sistemul de învăţământ. Mediaşul este un exemplu de descentralizare a învăţământului, intrând într-un program pilot în acest sens încă din anul 2006. Guvernul actual a aprobat ordonanţa de urgenţă nr. 49 din iunie 2014, prin care se prevede ca directorii de școli să fie numiţi de către inspectorat, în cazul vacantării postului.

Această prevedere aduce politizarea învăţământului românesc la vârf. După ce ani de-a rândul am discutat despre descentralizarea învăţământului, această măsură distruge eforturile de până acum. Nu va mai conta profesionalismul şi gradul de pregătire al cadrelor didactice pentru a ocupa funcţia de director, ci susţinerea politică de care se bucură în acel moment. Politicul nu trebuie să se amestece în numirea directorilor, pentru că acest lucru afectează grav modul de desfăşurare a actului de învăţământ.

De asemenea, aceeaşi ordonanţă de urgenţă prevede că profesorii se pot pensiona la cerere cu 5 ani înainte de limitele de vârstă prevăzută de lege. Dacă profesorii vor opta pentru această variantă exact în anii în care câştigă mai bine, vor beneficia de o pensie mai mică. Această prevedere va duce la diminuarea numărului cadrelor didactice calificate şi cu experienţă, care oricum este unul insuficient.

În calitate de primar, condamn această politică a guvernului de a modifica o lege în mod netransparent, fără o dezbatere publică.

Advertisements

About Teodor Neamtu

Primarul Municipiului Medias.
This entry was posted in Campanie 2012. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s